Master Kinetoterapeut, Fizioterapeut și preparator fizic, Andrei Moise explică conceptul Water Therapy, care constă într-o succesiune de exerciții în apă, pe care l-a implementat la Clubul Sportiv Aqua Sport. Pe lângă modul în care îi antrenează pe alții, acesta a mărturisit și cum se menține el în formă.

img_3699

Consideri că fitness-ul dă rezultate doar în condițiile în care se acordă aceeași atenție și nutriției?
Noțiunea de fitness este un termen folosit pentru starea de bine (homeostazie) a organismului în timpul executării unor exerciții pe uscat, în apă sau în sălile de sport și cum se adapteazaă acesta prin sistemele sale. În mod clar sportul dă rezultatele pe care ni le dorim numai în condițiile unei alimentații specifice efortului.

Ai studiat temeinic atât nutriția cât și fitness-ul?
Am studiat profund și atent nutriția clinică, nutriția la pacientul sportiv cât și importanța alimentației în sistemele cognitive, evident în raport cu Fitness-ul și recuperarea medicală, cât și refacerea sportivilor de performanță.

Exemplul este cel mai bun. Spune-ne despre tine: în ce constă pregătirea ta fizică și care este alimentația ta zilnică?
Pregatirea mea fizică este alcătuită din 14 ore/săptămână în sală de musculație, cu programe care îmbină forța-rezistența și elasticitatea musculară, toate acestea intră într-o tehnică personală de multiplicare celulară la nivelul tuturor sistemelor organismului uman. Alimentația zilnică este alcătuită din 5-9 mese pe zi, cu aport hipercaloric de 10000kcal/zi. Nu îmi lipsesc niciodată toate tipurile de alimente, plasate corespunzător în intervalul metabolic.

Recomanzi recuperarea în apă după efort fizic?
Recomand cu drag refacerea organismului după efort în apă calda (32-36grade) în contrast cu cea rece (20grade) numai în perioadele competiționale sau pre-competiționale, aceasta fiind cea mai utilizată metodă în occident și orient.

Deții cunoștinte de kinetoterapie în apă?
Atât pentru prevenirea unor disconforturi cât și în tratarea anumitor suferințe, fie ele de ordin ortopedico-traumatice, reumatice, pediatrice, fie de ordin neurologic.

img_3732

Ce pregatire de specialitate și experiență în domeniu ai? Ai făcut sport de performanță?
Am absolvit Facultatea de Kinetoterapie din cadrul UNEFS București și șef de promoție în masterat Neurologie și Traumatologie sportivă. Experiență de 9 ani în domeniul recuperării medicale. Am absolvit diverse cursuri în străinătate de preparare fizica în fotbal și handbal, cât și în țară, în cadrul FRF (Academia Mogoșoaia), am lucrat în Kuweit în Hidrokinetoterapie și alte câteva cursuri. Sunt fost sportiv de performanță, am practicat 16 ani rugby.

Ce te-a atras la proiectul Aqua Sport?
În urma discuțiior cu Andrei Nicolescu, președintele Clubului Sportiv Aqua Sport, am împărtășit aceleași idei despre sport și performanță. Iar apoi, echipa cu care lucrez, echipa care ne conduce, proiectele de avangardă în ceea ce privesc: terapie acvatică și mijloacele sălii de sport în kinetoterapie, concepte noi care îmbină armonios tot ce înseamnă organismul uman, fie sănătos clinic, fie cu anumite neajunsuri fizice.

Ce înseamnă mai exact conceptul Water Therapy?
Conceptul de water therapy înseamnă o succesiune de exerciții în apă, cu sau fără obiecte de îngreuiere sau plutire, specifice fiecărei persoane, indiferent de vârstă, sex, boală, sănătate, etc.
Se execută toate exercițiile în apă de 32-34-36 grade, precedate evident de o pregătire a organismului pentru efort pe uscat și apoi în apă.
Este acesta un concept abia intrat în România?
Din punctul meu de vedere, momentan în România nu există aceast concept executat corect din toate punctele de vedere.

Ce ne poți spune despre evaluarea clinică ?
Evaluarea funcțională reprezintă un ansamblu de teste destinate aptitudinilor fizice ale unui subiect pentru o practică sportivă sau recuperatorie și pentru a evalua capacitățile funcționale ale organelor implicate în cursul exercitării respectivei activitati.

LĂSAȚI UN MESAJ