Din dorința de a ieși din cotidian și de a face ceva pentru sufletul său, Crina Linta a ales să meargă la cursuri de teatru pentru amatori. După ce a avut șansa să joace în câteva spectacole, i s-a redeschis pasiunea pentru actorie, pe care a avut-o de mic copil. “În adolescență, am scris piese de teatru, am jucat în ele, am scris poezii..Mi-am dorit de când mă știu să fiu actriță, dar nu aveam nici măcar curajul să mă gândesc la asta”, spune Crina Lință, care astăzi este studentă în anul al II-lea la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“, specializarea Arta Actorului, clasa profesorului Florin Zamfirescu, și creatoarea teatrului independent Arte dell’ Anima.

12806070_573787646109363_4281956715526088477_n

Stop to Shop: Ați absolvit anul I de pe primul loc, cu media 9.75. Cum ați descrie experiența de student la arta actorului?
Importantă nu este nota, ci emoția, bucuria de a face ceea ce visasem din copilărie. A fost o renaștere spirituală, o împlinire sufletească.

Cum ați ajuns de la pasiunea pentru arta actorului la înființarea unui teatru? Care au fost dificultățile cu care v-ați confruntat?
Am înființat Teatrul Independent Arte dell’ Anima din dorința de a veni în ajutorul tinerilor artiști. Scopul Teatrului Arte dell’ Anima este de a promova tinerii artiști și educația prin artă. 
Trebuie să recunosc că nu a fost ușor. A fost un efort psihic, financiar și emoțional destul de mare, dar important este că am reușit. Cred că atunci când faci lucrurile din suflet, niciun sacrificiu nu e prea mare și nimic nu ți se pare prea greu. Orice este posibil dacă îți dorești, crezi și bineînțeles acționezi în acea direcție.

Din ce v-aţi inspirat când aţi ales numele?
De unde mi-a venit inspirația? Din suflet cred că aș putea spune. Mi-am dorit să fac un loc de suflet pentru tinerii artiști, care în contextul social actual, nu își pot practica meseria. Așa mi-a venit ideea Teatrului Arte dell’ Anima – Artele sufletului. Un loc în care artiștii să vină cu bucuria de a descoperi tainele teatrului și de a-și îmbogăți sufletul.

Ce activități și proiecte ați derulat până acum în teatru?
Primul nostru proiect și de altfel prima noastră producție a fost spectacolul „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale, cu care am și inaugurat teatrul pe 2 iulie 2015. Actorii Cristian Crețu, Andrei Ciopec, Radu Mateucă și Cosmin Dinu, sub îndrumarea regizorului Bogdana Darie, au jucat atât pe scena Teatrului Arte dell’ Anima, cât și la Teatrul Excelsior din București, la Cazino Sinaia în cadrul Film 4 Fun 2015, ediția a VII-a, la Teatrul Municipal Bacovia în cadrul Theaterstock International Arts Bacău, ediția I, pe scena Teatrului ,,George Ciprian” din Buzău, în cadrul Festivalului Național de Teatru Independent, ediția a III-a, și la Cinematograful Capitol din Onești.

IMG_5582

Și proiecte pe termen lung?
Organizăm cursuri de dezvoltare personală prin teatru pentru copii (începând cu vârsta de 3 ani), producții de teatru care se joacă pe scena Teatrului Arte dell’ Anima, dar și pe scenele teatrelor partenere. Dorința noastră este să realizăm și să promovăm spectacole de bună calitate pe care să le prezentăm în cadrul festivalurilor de teatru naționale și internaționale. De asemenea, pe 1 decembrie am demarat proiectul “Anima pentru societate – Ai o idee de spectacol? Noi o producem!” prin care am vrut să descoperim cât mai multe tinere talente pe care să le aducem în fața publicului spectator.

Ne puteți spune mai multe despre cursurile de dezvoltare personală?
Din luna octombrie am început cursurile de dezvoltare personală prin teatru pentru copii. Cursurile asociației sunt structurate pe grupe de vârstă, 3-7 ani, 7-10 ani, 10-14 ani, 14-18 ani și adulți, și conțin activități specifice vârstei, susținute de actori profesioniști. Mai concret, cursanții noștri fac jocuri de cunoaștere și autocunoaștere, dezvoltare a imaginației, activități în echipă, spontaneitate și prezență de spirit și multe altele. Pentru mai multe detalii vă invit să vizitați site-ul nostru www.artedellanima.ro.
Consider că aceste cursuri ar trebui făcute de cât mai mulți copii deoarece sunt un ajutor real pentru dezvoltarea personalității acestora în timp. Dincolo de socializare, acestea îi ajută să scape de fobia de a vorbi în public, îi ajută să aibă mai multă încredere în ei, schimbându-și perspectiva prin care privesc mediul înconjurător.

Ce planuri aveți pentru anul 2016?
În urma selecției proiectelor trimise în cadrul concursului “Anima pentru societate – Ai o idee de spectacol? Noi o producem!”, au fost alese două piese: „Copii răi“ de Mihaela Michailov în regia Geaninei Hergheligiu, cu actorii Ana Maria Irimia, Raluca Jugănaru și Alin Potop și „Fluturii sunt liberi“ de Leonard Gershe în regia lui Felix Crainicu, cu actorii Idris Clate, Marina Fluerașu, Crina Lință și Laur Drăgan. Pentru aceste două producții am început deja repetițiile, urmând ca în luna aprilie să aibă loc premiera spectacolului “Copii răi”, iar în luna mai spectacolul “Fluturii sunt liberi la care vă așteptăm cu mult drag”. Ne-am propus să organizăm și o a doua ediție a concursului “Anima pentru societate – Ai o idee de spectacol? Noi o producem!” în luna iunie pentru a începe stagiunea din septembrie cu alte producții.
De asemenea, lucrăm la un proiect educațional de anvergură în care vor fi implicați parteneri atât din țară, cât și din străinatate. Mai multe detalii despre acest proiect vă vom oferi la momentul potrivit.

Ce satisfacții v-a adus teatrul pe plan personal de la înființarea lui?
Cea mai mare satisfacție este atunci când înâlnești oamenii potriviți care se alătură proiectelor teatrului cu trup și suflet.

Ce dezamăgiri ați avut de când ați înființat teatrul?
Pentru mine dezamăgirile sunt doar provocări pe care le transform în lecții de viață.

LĂSAȚI UN MESAJ