A adus pe lume mii de copii, nu a făcut niciodată chiuretaje, fiind împotriva întrerupelor de sarcini, a cercetat și dezvoltat, iar astăzi este supranumit “fabrica de copii”. Pentru medicul Daniel Tutunaru nimic nu este imposibil, motto-ul său fiind: “Există soluții pentru toate problemele, totul este să le descoperi”. Pentru miile sale de paciente, de-a lungul timpului, dr Daniel Tutunaru a fost mereu disponibil pentru a fi apelcat în cazuri de urgență, efectuând de foarte multe ori proceduri și intervenții chirurgicale în orice moment
Dr Tutunaru este poate unul dintre cei mai renumiți medici ginecologi de la noi din ţară ce promovează testul Nifty, singurul care înlocuiește dureroasa și invaziva amniocenteză, prin care se poate detecta sindromul Down și alte sindroame genetice, fără nici un risc pentru făt sau mamă.

Testul Nifty (n. red Testare Neinvaziva Aneuploidii Fetale) este un test de sânge ce detectează sindromul Down și alte sindroame genetice fără a prezenta vreun risc pentru făt sau mamă.
Acest test non-invaziv al trisomiei fetale, furnizat de Beijing Genomic Institute Europe, este un test de screening prenatal uşoar şi sigur pentru detectarea sindromului Down şi pentru alte trisomii.
Testul constă pur şi simplu în prelevarea unei probe de sânge de 10 ml de la femeia însărcinată în săptămânile de sarcină 10 – 24. Din această probă de sânge se analizează ADN-ul copilului pentru a examina cromozomii acestuia (trisomia 21, trisomia 18 şi trisomia 13). De asemenea, avand această informaţie este posibilă şi identificarea sexului copilului.

Celulele somatice umane conţin fiecare câte 23 de perechi de cromozomi. Câştigarea sau pierderea de cromozomi în celulele umane va cauza malformaţii genetice fetale. Trisomia 21 (Sindromul Down), 18 (Sindromul Edwards) şi 13 (Sindromul Patau) sunt cele mai cunoscute trei anomalii cromozomiale, care sunt cauzate de prezenţa unei număr suplimentar al cromozomului 21, 18, respectiv 13.

Precizia şi specificitatea testului NIFTY sunt ambele peste 99%. Acest lucru înseamnă că testul poate identifica cu succes peste 99% din feţi care nu prezintă nici o trisomie (oferind un rezultat de risc scăzut) şi feţi cu trisomie (oferind un rezultat de risc ridicat).

Rezultatul este prezentat ca fiind risc ridicat sau risc scăzut. Un rezultat risc ridicat al testului indică 99% şanse ca respectivul copil să aibe un cromozom suplimentar, iar un rezultat risc scăzut al testului indică 99% şanse pentru un număr normal de cromozomi.

Testul NIFTY este recomandat în săptămanile 10 — 24 de sarcină.
Nivelul de concentraţie al ADN-ului fetal, inclus în sângele periferic al mamei, determină în mod direct dacă probele sunt sau nu potrivite pentru testare. Odată cu creşterea fătului, concentraţia ADN-ului fetal din sângele mamelor este cea prezentată în figura de mai jos.
Testul NIFTY este recomandat persoanelor cu vârsta peste 35 de ani sau mai mult şi care nu doresc să faca teste prenatale invazive. De asemenea, celor ale căror teste biochimice serice şi examinări ecografice din trimestrele 1 şi 2 sugerează un risc ridicat de sindroame genetice, precum sindromul Down. Acest test este poate unica soluție pentru cele care nu sunt potrivite pentru testările prenatale invazive din cauza unor condiţii precum placenta previa, riscuri de avort, infecţie cu Hepatita B şi infecţie HIV. Nu în ultimul rând, doamnele care au urmat un tratament pentru fertilizare in vitro sunt îndrumate către acest test.

În cariera sa dr. Tutunaru s-a confruntat cu o mulţime de cazuri disperate, atât în domeniul infertilităţii, cât şi în cel al sarcinilor cu probleme. Multe dintre femeile care au auzit în diferite cabinete fraze de genul “nu vei putea avea niciodată copii” sau “nu ai nicio şansă să rămâi însărcinată” acum sunt mame fericite doar pentru că docotul Daniel Tutunaru le-a convins să nu depună armele şi împreună au găsit calea spre îndeplinirea visului lor de a fi mămici, arată Gândul.

Una din pacientele doctorului Daniel Tutunaru, spune: “Eu recomand efectuarea acestui test de către toata lumea și astept chiar includerea lui în asigurarile românești de sănătate”

LĂSAȚI UN MESAJ