Ovidiu Toader este tatăl lui Andrei, puştiul de 13 ani care a devenit campion al Marii Britanii la dans sportiv. Într-un interviu pentru publicația online www.iClara.ro, părintele lui Andrei, care în afara faptului că este un om de afaceri de succes, a devenit coach şi speaker motivaţional, cu o vastă experienţă în bussines, a dezvăluit cum şi-a influenţat copilul să facă cea mai importantă alegere din viaţă.

11216242_10200878821250179_7769167140959618381_n

Cum aţi reuşit să vă motivaţi copilul pentru performanţă?
Motivaţia a venit treptat, când a început dansul sportiv nu avea obiectivele pe care le are acum. A contat şi mediul din şcolile de dans în care s-a antrenat, antrenorii, exemplul altor perechi de sportivi mai mari care au avut rezultate şi pe care îi admira, cu care a devenit prieten.

L-aţi încurajat să ia decizii de unul singur?

Da, am început cu situaţii mai simple, atât eu cât și mama lui l-am încurajat să aleagă mâncarea pe care o doreşte, culorile şi hainele cu care să se îmbrace, încă de când era mic. Apoi i-am oferit posibilitatea să facă mai multe sporturi pe rând şi să aleagă dacă îi place sau nu să continue. La un moment dat făcea tenis, baschet şi dans sportiv şi l-am încurajat să aleagă un singur sport pe care să îl facă la nivel de performanţă. Cred că a contat foarte mult că a fost alegerea lui.

Credeţi în libertatea de opţiune de la vârste fragede?
Da, dar cu anumite limite pe care e important să le ştie pentru a evita expunerea la posibile situații periculoase.

Nu vă e teamă de eşecuri care-i pot influenţa viaţa?
Nu, Andrei a avut câteva asemenea situaţii şi l-am susţinut şi încurajat să vadă care sunt lecţiile şi oportunităţile care vin la pachet cu situaţiile dificile. Chiar această mutare în Anglia a avut loc după eşecul pe care l-a avut la competiţiile de la început de an. Atunci l-am încurajat să vadă cu atenţie ce a dus la acel rezultat şi împreună am luat deciziile şi măsurile necesare pentru a schimba totul în succes și rezultatul a venit.

11401309_10200636426030450_5977465114991977984_n

Credeţi că în ziua de azi copiii trebuie să aibă mai mult curaj?
Cred că nu trebuie generalizat. Cred că au nevoie de îndrumare, de susţinere şi de timp pe care să îl petreacă alături de părinţi ca să înţeleagă valorile şi importanţa unui scop în viaţă.

A contat în fortificarea moralului său faptul că dvs sunteţi coach şi speaker motivaţional?
Cred că a contat, de câte ori am avut ocazia l-am implicat în ceea ce fac profesional, şi el şi fratele lui mai mic au participat în joacă la activităţi ale firmelor în care am fost implicat. Cu siguranţă, copiii iau elemente din ceea ce simt şi văd la părinţi. Avem momente în care suntem doar noi doi şi în care ascult cu ce se confruntă şi îl ajut să aleagă ce e mai bine pentru el. Au fost şi momente în care era obosit şi stresat înaintea sau în timpul concursurilor şi cand a fost nevoie să fim mai fermi şi să îl îndrumăm.

LĂSAȚI UN MESAJ