poza dr OLAR - pneumologie

Medicul Viorel Olar este o somitate în domeniul pneumologiei, situatându-se de ani buni în vârful acestui domeniu extrem de important al medicinei. Are la activ numeroase lucrări de specialitate, mii de cazuri examinate şi poate mai presus decât orice satisfacţia recunoştinţei unor oameni care şi-au salvat sau căpătat pofta de viaţă după un tratament prescris de el.

Sunteţi unul dintre cei mai cunoscuţi pneumologi din România, ce v-a facut să alegeţi acest domeniu?
Probabil că am realizat importanţa plămânului pentru vârsta omului. Absenţa respiraţiei pentru câteva minute duce la moarte. Este o provocare imensă să diagnostighezi rapid şi corect, precum şi să tratezi afecţiunile care pot pune în pericol major viaţa omului.
De câţi ani profesaţi şi care a fost cel mai dificil caz cu care v-aţi confruntat?
Profesez de 38 de ani, dintre care 34 i-am petrecut în spitale mari din Bucureşti. Am avut numeroase cazuri dificile, unele de-a dreptul dramatice. Îmi amintesc de un bolnav cu o tumoră traheală ce realiza o obturaţie cvasicompletă, spaţiul de respirat redus la 2-3 milimetri în insuficienţă respiratorie majoră, trimis în clinica noastră de la Institutul Oncologic. Din fericire s-a putut face o interventie paleativă (după obstrucţie laser) care a salvat viaţa pacientului pentru o perioadă.

Este România o ţară cu o incidenţă sporita a bolilor pulmonare?
Din pacate, da. Avem incidenţă crescută la tuberculoză pulmonară, capitol la care ne situăm între primele locuri în Europa, dar şi la afecţiunile cronice pulmonare şi aici dau exemplu bronşita cronică obstructivă.

Ce trebuie să facă oamenii pentru a se proteja de boli precum sinuzita, bronşita, etc?
Sunt foarte multe recomandările pe care le fac medicii pentru a preîntâmpina apariţia bolilor căilor respiratorii superioare sau inferioare. Trebuie ţinut cont de evitarea expunerii la iritante sau noxe respiratorii, să avem o igienă corespunzătoare, îmbrăcăminte adecvată, alimentaţie raţională, vaccinare, imunoprofilaxie, etc

Există o educaţie în acest sens?
Aici este problema. Cu educaţia sanitară stăm foarte prost. Nu are cine să o facă. Medicul de familie nu are timp, medicul specialist nu prea este interesat, informaţia media este de multe ori incompletă şi uneori neexactă. Rămâne “gura lumii”, “sfatul vecinilor”, “aşa făcea bunica” şi chestii de genul acesta.

Care sunt beneficiile salinelor în menţinerea, vindecarea sau îmbunătăţirea funcţiilor pulmonare?
Salinoterapia este o metodă complementară de profilaxie şi tratament a afecţiunilor căilor respiratorii. Sarea în sine este un bacteriostatic (împiedică dezvoltarea germenilor – microbilor), şi nu dezifectant. Are efect, de asemenea, asupra producţiei de mucus la nivelul căilor respiratorii, contribuind astfel la curăţarea acestora de microbi sau de alte substanţe depuse pe pereţii acestora.

240_2

Cum vi se pare proiectul clinicii Hipocrat si ce v-a determinat să vă includeţi în el?
Excelent. Se adresează unor categorii largi de pacienţi, prinde o paletă largă de afecţiuni, are costuri reduse, contraindicaţii puţine şi beneficii importante pentru sănătate.

Există vreo diferenţă de beneficii între salinele naturale şi cele create artificial?
Este o diferenţă foarte mare, dacă ne referim la diverse aparate apărute pe piaţă, gen pipe cu sare ori pastile cu sare, puse în diferite dispozitive electrice. Dacă ne referim la salinele create artificial, dar foarte bine concepute ethnic, din punct de vedere al suprafeţei, umezelii, curenţilor de aer, pot spune că diferenţele sunt foarte mici.

Ce recomandări aveţi pentru cei care vor să încerce beneficiile Salinei Hipocrat?
Salina artificială a Clinicii Hipocrat respectă toate normele tehnice necesare şi are o sare de foarte bună calitate. În consecinţă, recomand curele saline în această incintă, bolnavilor care suferă de rinite, sinuzită, polipoză nazală, astm şi bronşita.

Stim că aveţi şi o funcţie importantă în Armată şi de aceea vă întreb şi ce părere aveţi în scandalul dintre clubul sportiv Steaua şi FCSB, echipa lui Gigi Becali.
De o bună perioadă de timp, mă situez în afara ”sporturilor de interese” de la Clubul Steaua. Mentionez că până în 1993, “am cotizat obligatoriu” la acest club, deoarece pur şi simplu, voiai sau nu, ţi se reţineau bani din salariu.

Iubiţi sportul? Mergeţi la meciurile de fotbal sau de baschet ale Clubului Steaua?
Iubesc sportul, îl practic când am timp şi cu cine, dar nu merg pe stadioane. Am avut câteva experienţe neplăcute cu aşa zişii “suporteri ai clubului” care nu au nimic în comun cu spectatorul onest.

LĂSAȚI UN MESAJ